Mobil: 0763 89 04 99

Italia

 

ITALIA ,,Pelerinaj franciscan” – Cultură și spiritualitate

ROMA – MONTE CASSINO – NAPOLI –

BARI – MONT SANT ANGELO – LORETO –

ASSISI – CASCIA – SAN GIOVANNI ROTONDO –

LANCIANO – ROMA – FLORENZA – PADOVA – MILANO

18 – 27 septembrie (11 zile) = 600 euro + 100 lei

 

PROGRAM PELERINAJ

ZIUA 1Marți 18 septembrie

Prezentare la Aeroportul Otopeni Henri Coanda ora 08.00 pentru întâlnirea cu reprezentatul agenției și îmbarcare pe cursa către Roma: București (10.00) – Roma (11.05). Preluare cu autocarul și deplasare la Monte Cassino (130 km). Mănăstirea adăpostește moaștele Sfântului Benedict de Nursia (480-543), ocrotitorul Europei și fondatorul monahismului apusean. Tot acesta a înființat și ordinul monahal ce îi poartă numele – Ordinul Benedictin. Mănăstirea a fost cuprinsă în una dintre cele mai mari bătălii din timpul celui de – al doilea Razboi Mondial când mănăstirea a avut mari pierderi, atât din punct de vedere uman, cât și material, rezultatul fiind distrugerea completă a unor clădiri monahale și afectarea tuturor celorlalte. Clădirea care se vede astăzi a fost construită după anul 1944, planurile folosite fiind tot cele vechi ale inițialei constructii. Sf. Liturghie. Cazare.

ZIUA 2Miercuri 19 septembrie

Mic dejun. Plecare spre Napoli (100 km), cel mai mare oraș din Italia de sud și al treilea oraș din Italia cu o populație de aproape un milion de locuitori. Este reședința regiunii Campania și a provinciei Napoli și un centru economic și cultural important din sudul Italiei. Centrul vechi istoric din Napoli a fost înscris în anul 1995 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Domul din Napoli – este principala biserică a orașului, construită în stil romanic. Aici se regăsesc moaștele Sfântului Ianuarius (Gennaro), patronul oraşului, un martir din secolului al IV-lea, al cărui sânge este păstrat de secole sub formă de pudră într-un suport de sticlă. Locuitorii oraşului, de trei ori pe an, sunt martorii unui miracol atunci când sângele păstrat în fiolă se lichefiază cu ocazia unor sărbători sau evenimente, după ce oamenii se roagă intens. Pe 19 septembrie (ziua Sfântului Ianuarie), preoți și credincioși deopotrivă se adună în Domul din centru pentru a vedea dacă sângele coagulat al sfântului redevine lichid, eveniment pe care îl consideră aducător de noroc. Fenomenul se repetă de mai bine de șapte secole, fără a-şi găsi însă vreo explicaţie ştiinţifică. Napoletanii împrăștiați prin toate colțurile lumii așteaptă înfăptuirea minunii. Ceremonia religiosă este transmisă în direct pe internet și la mai multe televiziuni locale, pentru a-i mulțumi astfel pe toți. Se crede că ar fi în jur de 25 de milioane de credincioși răspândiți pe toate meridianele planetei. Locașul de cult a devenit cu adevărat casa celor din popor, iar în decursul secolelor, nu a fost furat nici măcar unul dintre obiectele prețioase, pentru că napoletanii reprezintă cel mai bun sistem anti-furt. Până și Napoleon, ale cărui trupe au jefuit Italia, când a ajuns la Napoli, nu s-a atins de nimic, dimpotrivă a donat o cruce prețioasă. Nu degeaba se spune că San Gennaro e al tuturor și toți îl respectă, inclusiv cei certați cu legea. La ora 10.00 paricipăm la ceremonie. După masă plecăm spre Bari (260 km), orasul situat pe țărmul Marii Adriatice, în sud-estul peninsulei, capitala regiunii italiene Puglia, un important loc de pelerinaj întrucât aici se află biserica ce adăpostește moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, sărbătorit la 6 decembrie. Catedrala Sfântul Nicolae a fost construită între anii 1089 și 1197 pentru a adăposti moaștele Sf. Nicolae, furate din Mira Lichiei (astăzi localitatea Demre aflată în sudul Turciei de astazi) de un grup de marinari din Bari. Celebrăm Sf. Liturghie în cripta care adăpostește moaștele Sf. Nicolae. Cazare.

ZIUA 3Joi 20 septembrie

Mic dejun. Plecare spre Monte Sant Angelo (170 km). Monte Sant’Angelo „Muntele Arhanghelului Mihail”, care are înălţimea de 803 metri, e situat în provincia Foggia, din nodul Apuliei (Puglia), Italia. Este celebru pentru cele trei apariţii ale Arhanghelului Mihail între anii 490 – 493 d. Hr. Pe locul apariţiilor a fost construit Sanctuarul Monte Sant’Angelo. Este cel mai vechi sanctuar din Europa occidentală dedicat Sfântului Arhanghel Mihail. Despre uimitoarea bazilică se spune că este singura construcţie catolică din lume neconstruită de mână omenească, ci chiar de Sfântul Arhanghel Mihail. Pe 25 iunie 2011, Sanctuarul Sf. Mihail Arhanghelul de la Monte Sant’Angelo devine Patrimoniul Mondial UNESCO. Plecare spre Loreto (365 km) unul dintre cele mai importante sanctuare din Italia şi din lume, care face legătura între Orient şi Occident, între Ţara Sfântă şi Italia. Sanctuarul situat pe o colină, nu departe de malul Mării Adriatice, găzduieşte căsuţa Maicii Domnului de la Nazaret, casă în care Maria a trăit şi a primit vestea arhanghelului Gabriel. E vorba de trei pereţi ai unei încăperi, care au fost transportaţi în secolul al XIII-lea la Loreto. Sf. Liturghie. Plecare spre Assisi (140 km). Cazare.

ZIUA 4Vineri 21 septembrie

Mic dejun. Assisi este orașul natal al Sfântului Francisc (1182-1226). Orașul se întinde pe pantele line ale Muntelui Subasio, deasupra Văii Spoleto. A fost fondat de umbrieni și a devenit un important municipiu roman. În Evul Mediu a fost stăpânit de familia Baglioni din Perugia. În 1939 Sf. Francisc a fost numit patron spiritual al Italiei și din acest moment Assisi a devenit unul dintre cele mai prospere orașe ale regiunii. Bazilica Sfântului Francisc, o clădire impunătoare care domină colina pe care se află oraşul şi care se zăreşte chiar şi din Perugia. Aici se află două Bazilici, Bazilica Superioară şi Bazilica Inferioară, iar în tombă se găseşte mormântul Sfântului Francisc, o încăpere ca o criptă, semiluminată, la care ajungi coborând câteva trepte. Celebrăm Sf. Liturghie. Vizităm Bazilica Sfintei Clara, contemporană cu Sf. Francisc, Catedrala San Rufino şi Biserica San Pietro, Sfânta Maria a Îngerilor – Porziuncula. Cazare.

ZIUA 5Sâmbătă 22 septembrie

Mic dejun. Plecare spre Cascia (90 km). Vizităm Bazilica Santa Rita da Cascia (Sf. Liturghie). Corpul Ritei nu a fost îngropat niciodată și nu a cunoscut putreziciunea. De asemenea, n-a intrat în fenomene de uscare, mumificare, întunecime, ca la alți sfinți, corpul părând al unei persoane decedate de curând, după moarte dispărându-i înfățișarea de suferință și cadaverică pe care o avea în ultimul timp în decursul bolii. Plecare spre Manfredonia (400 km). Cazare.

ZIUA 6Duminică 23 septembrie

Mic dejun. Plecare spre San Giovanni Rotondo (25 km) pentru a participa la sărbătoarea Sf. Padre Pio. Moştenitor spiritual al Sfântului Francisc din Assisi, Padre Pio din Pietrelcina a fost primul preot care a purtat întipărite în trup semnele răstignirii. Născut Francesco Forgione, la 25 mai 1887 în Pietrelcina, primește numele Pius (It. Pio), cel pios, cel cuvios, când intră în ordinului Capucinilor, de aici și numele care îl face faimos: Părintele Pio – Padre Pio. Pe 16 iunie 2002, este canonizat de către Papa Ioan Paul al II-lea. Pe 20 septembrie 1918, pe un munte golaș și sterp, într-un decor sărac din punct de vedere social și lipsit de semnificație, s-a petrecut unul din cele mai importante evenimente mistice din toate timpurile: imprimarea stigmatelor lui Isus Cristos pe trupul acelui biet călugăr capucin. În septembrie 1968, mii de devoţi şi fii spirituali ai Părintelui s-au adunat în San Giovanni Rotondo pentru a comemora împreună a 50-a aniversare a stigmatelor. În dimineața zilei de 23 septembrie 1968, Padre Pio și-a făcut ultima spovedanie și și-a reînnoit jurămintele Ordinului Franciscan. După cum era obiceiul, avea rozariul în mână, deși nu mai avea puterea să spună cu voce tare Ave Maria. Până la urmă a repetat cuvintele „Gesù, Maria” (Isus, Maria). În jurul orei 2:30 a spus: „Văd două mame” (referindu-se la mama sa și la Fecioara Maria). La 2:30 a.m. și-a dat ultima suflare în chilia sa din San Giovanni Rotondo, șoptind „Maria”! Papa Ioan Paul al II-lea îl declară pe Padre Pio sfânt la 16 iunie 2002. Pe 3 martie 2008, trupul sfântului Padre Pio a fost exumat, la 40 de ani de la moartea sa, pentru ca rămășițele sale sa poată fi pregătite pentru a fi expuse. O declarație a bisericii afirmă că trupul a fost găsit într-o condiție bună. Figura lui Padre Pio a fost refăcută de către specialiști, cu ajutorul unei măști de silicon. Rămășițele Sfântului Padre Pio se găsesc în biserica ce îi poartă numele, de lângă San Giovanni Rotondo. În aprilie 2010 au fost mutate într-o criptă specială din aur. Anul acesta se împlinesc 50 de ani de la moartea sa. Cazare la Manfredonia.

ZIUA 7Luni 24 septembrie

Mic dejun. Plecare spre Roma (430 km) prin Lanciano. Aici în jurul anului 750, Isus a vrut să dea o dovadă a prezenţei sale reale în Euharistie. În biserica „Sfântul Francisc”, un preot călugăr s-a îndoit de faptul că în ostia consacrată este cu adevărat trupul Domnului nostru, iar în potir sângele său. A celebrat Liturghia şi, după ce a spus cuvintele consacrării, a văzut că ostia a devenit carne şi vinul a devenit sânge. Carnea este încă întreagă şi sângele împărţit în cinci părţi inegale, care împreună cântăresc cât fiecare luată separat. Toate acestea pot fi văzute în această capelă construită de Ioan Francisc Valsecca, cu propria cheltuială, în anul Domnului 1636. Analizele de laborator, din aceşti ultimi ani, efectuate de mai multe ori şi de diferiţi experţi, confirmă că este vorba de carne şi sânge de om care se păstrează în mod nealterat. Sf. Liturghie. Roma, Caput mundi „Capitala lumii”, la Città Eterna „Oraşul etern”, Limen Apostolorum „Pragul apostolilor”, la Città dei Sette Colli „Orasul celor Șapte Coline” sau pur şi simplu l’Urbe „Orasul”. Întemeiată conform legendei de catre Romulus și Remus la 21 aprilie 753 I.Hr., Roma are o istorie îndelungată fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane, a Imperiului Roman, a Bisericii Romano-Catolice şi a Italiei moderne. Roma are o populaţie de cca. 3 mil. persoane, iar aria metropolitană are o populaţie de în jur de 4 mil. Este a 3-a destinație turistica din Europa, iar centrul vechi este inclus în patrimoniul UNESCO. Cazare.

ZIUA 8 Marți 25 septembrie

Mic dejun. Muzeele Vaticanului cu Capela Sixtina (18 euro). ROMA – tur de oraș pietonal: Catedrala San Giovanni in Laterano (aici se află presupusele cranii ale sfinților Petru și Pavel, martirizați la Roma), cu Scala Sfântă. În capela Scala Santa (Sfânta Scară), amplasată lânga basilica San Giovanni in Laterano din Roma, se păstrează 28 trepte de marmora (acoperite în prezent cu lemn) aduse de împărăteasa Elena (mama împăratului Constantin cel Mare) în sec. 4 de la Ierusalim. Acestea ar fi scările urcate de Isus în fortăreața Antonina, spre a fi judecat de procuratorul roman Pilat din Pont. Coloseum – Biserica Sancti Pietro in Vincoli – Santa Maria Magiore (aici se află resturi de lemn din masa la care a avut loc Cina cea de Taina în Ierusalim și Cinci scânduri din leaganul lui Isus de la Betleem) – Piața Veneția cu Columna lui Traian – Piața Spaniei – Fontana di Trevi – Palatul Quirinale. Sfânta Liturghie la ora 16.00 în biserica Sf. Vitali, împreună cu comunitatea românească din Roma. Cazare.

ZIUA 9Miercuri 26 septembrie

Mic dejun. Audiență general la Papa Francisc, Vatican. Piața și Bazilica Sf. Petru, Castel Sant Angelo. La ora 17.00, Sfânta Liturghie în Bazilica Sf. Petru. Cazare.

ZIUA 10Joi 27 septembrie

Mic dejun. Plecare spre Padova prin Firențe (500 km ). Florenţa (Firenze) este unul dintre oraşele din Italia centrală, pe râul Arno, capitală a Toscanei și numără cca. 400.000 locuitori. Pentru importanţa sa culturală, Florenţa a fost denumită „Atena Italiei”. Centrul vechi istoric din Florenţa a fost înscris în anul 1982 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Tur de oraș pietonal: Biserica Santa Maria Novella; Biserica Santa Trinità; Catredrala Santa Croce; Biserica San Lorenzo sau piaţa Michelangelo, unde se afla statuia lui David. Cazare la Padova.

ZIUA 11 – Vineri 28 septembrie

Mic dejun. Padova (200.000 loc.) este, capitala provinciei cu acelaşi nume, fiind un important centru economic şi cultural al Italiei. Padova se poate mândri cu cea mai veche grădina botanică din Europa, înfiinţată în anul 1545. Acest obiectiv a fost inclus de UNESCO în anul 1997 pe lista patrimoniului cultural mondial. În oraş se mai află şi una dintre cele mai prestigioase universităţi din Italia și observatorul astronomic a lui Galileo Galilei. Piața Prato della Valle este a doua ca mărime din Europa. Cea mai vestită atracție turistică a orașului Padova este Bazilica Sfântului Anton, numită de către localnici ”Il Santo”. Ea adăpostește moaștele Sfântului Anton de padova și obiecte de cult admirabile. Basilica este cea mai mare biserică din Padova. În partea stângă, se află Capela Sfântului Anton, inima basilicii, tot aici se află înmormântat Sfântul Anton. Unul dintre cele mai valoroase obiective din basilică este Capela Trezoreriei, care adăpostește trei nișe cu moaștele Sfântului Anton, limba și maxilarul Sfântului Anton, așezate în 2 potiruri din aur, argint, sticlă. Aici găsim obiecte ce au aparținut marelui Sfânt, factor de minuni. Atât obiectele, cât și limba și maxilarul au fost extrase din sicriul lui, ce a fost deschis după 750 de ani de la moartea sa. Numeroase legende s-au născut despre modul în care limba și maxilarul s-au conservat atât de bine. Sfânta Liturghie. Plecare spre Milano – Bergamo (250 km). Zbor 18:35 – București 21:50.

Preţul include:

– Transport avion: București – Roma și retur Milano – București;

– Transport cu autocar licenţiat;

– 10 cazari cu mic dejun;

– Asigurare medicală;

– Ghid însoţitor pe traseu și preot. 

Preţul nu include: intrările la obiectivele turistice, excursiile/vizitele opţionale, ghizii locali, parcarile, alte servicii decât cele menţionate. Se poate servi masa de seară contra cost (cca. 10 euro / pers.) În rest masa de prânz se pot servi în centrele comerciale de pe traseu unde se va rezerva cca. o oră pentru fiecare masă.

ÎNSCRIEREA: 200 euro, până la 01 august 2018

Plata finală: cu 2 săptămâni înainte de plecare. Se poate face plata și în lei la cursul BNR din ziua plății.

La înscriere se solicită copie după C.I.

Locurile în autocar se ocupă în ordinea înscrierii, comunicat la data înscrierii.

Sosirea la aeroport cu minim 2 ore înainte de zbor.

NOTĂ: Bagajele mari se vor depune pentru autocar în săptămâna 10 – 16 sept. la Pr. AMITRICIOAIE IOSIF, MĂNĂSTIREA FRANCISCANĂ, Str. Arcadie Septilici 1/A, Bacău sau la VICENTIU CIOCAN str. VASILE CONTA 3 Roman, Neamt;

Pentru informații și înscrieri:

Prof. VICENȚIU CIOCAN

Telefon: 0728 848 498

E-mail: [email protected]

Preot: IOSIF AMITRICIOAIE

Telefon: 0763 890 499

E-mail: [email protected]