Mobil: 0763 89 04 99

Spania – Portugalia – Franța

 

SPANIA – PORTUGALIA – FRANȚA

BARCELONA – VALENCIA – GRANADA – MALAGA – SEVILIA – LISABONA – FATIMA – MADRID – ESCORIAL – ZARAGOZA – TORRECIUDAD –

LOURDES – MONTSERRAT – BARCELONA

03 – 17 octombrie (15 zile) = 770 EURO + 100 RON

 

PROGRAM PELERINAJ

ZIUA 1 Miercuri 3 octombrie

Zbor București (15.50) – Barcelona (18.10). Cazare la Hotel Ibis Budget (2-3 paturi). Opțional (gratuit) la ora 21.00 spectacol de muzică și lumină cu fântânile din Piața Spaniei.

ZIUA 2 Joi 4 octombrie

Mic dejun. Plecare spre Alicante prin Valencia (530 km). Vizităm splendida Catedrală din Valencia, (Bazilica Sfintei Fecioare Maria a celor neajutorați) un încântător amestec de elemente gotice şi baroce. Fiecare dintre porțile Catedralei are un stil diferit: Poarta de fier este construită în stil baroc; Poarta Apostolilor în stil gotic și Poarta Palatului în stil roman. În capela iluminată de la Altarul superior, în spatele unui geam anti-glonţ, se află un mic potir din agat aproape transparent: Santo Caliz, Sfântul Potir, care a inspirat mitul Sfântului Graal. Papa Ioan Paul al II-lea când a vizitat Valencia în 8 noiembrie 1982, și Papa Benedict al XVI-lea, la Întâlnirea Mondială a Familiilor, din perioada 1-9 iulie 2006, au celebrat Sfânta Liturghie cu acest potir. Sf. Liturghie. Cazare la hotel Ibis Budget Alicante (2-3 paturi).

ZIUA 3 – Vineri 5 octombrie

Mic dejun. Mic dejun. Plecare spre Malaga (475 km) prin Granada (Palatul Alhambra din Granada este unul dintre cele mai cunoscute minuni arhitectonice ale Spaniei. Granada a fost ultimul refugiu al stăpânirii islamice din Peninsula Iberica) și Malaga (Sf. Liturghie). Cazare.

ZIUA 4 – Sâmbătă 6 octombrie

Mic dejun. Plecare spre Sevilla (210 Km): Vizităm Catedrala Santa Maria de la Sede, (patrimonial UNESCO), cea mai mare catedrală gotică din lume și pe locul trei între lăcașele de cult din lume, în ceea ce privește dimensiunile. La data construcției sale, în secolul al XVI-lea, catedrala din Sevilla depășise în dimensiuni Hagia Sofia, care deținuse timp de trei secole titlul de cea mai mare construcție religioasă din lume. Aici este înmormântat Cristofor Columb. Sf. Liturghie. Palatul Alcazar „Real Alcazar” este Palatul Regal al Seviliei, un complex magnific de curți, terase și săli în diferite stiluri arhitectonice, de la mudejar „stilul arhitectonic maur” la gotic. În centrul complexului se află Palatul Regelui Pedro I, care și-a ridicat aici reședința regală în 1364 pe locul unui vechi palat maur. Cazare, hotel Ibis Budget.

ZIUA 5 – Duminică 7 octombrie

Mic dejun. Plecare spre Fatima (600 km) prin Lisabona – tur de oraș cu Catedrala orașului și biserca Sf. Anton de Padova cu Sf. Liturghie. Cazare la Hotel Santo Amaro (3*). La ora 21.00 participăm la procesiunea cu lumanări și recitarea Sf. Rozariu. În 1917, trei copii au afirmat că au văzut-o pe Fecioara Maria, aceasta transmiţându-le anumite mesaje specifice pentru creştini şi pentru Papă, mesaje mai mult decât îngrozitoare despre pedeapsa dumnezeiască pentru omenire. Ele preveneau oamenii cu privire la o mare nenorocire care se va abate asupra lor în cazul în care vor continua să păcătuiască. Au fost trei revelaţii divine, însă ultima a rămas secretă.

ZIUA 6Luni 8 octombrie

Mic dejun. Fatima. Ora 8.00 Calea sfintei cruci in parcul Aljustrel. Ora 10.30 Sf. Liturghie în limba română. Seara participare la procesiunea cu lumânări și recitarea Sf. Rozariu (o persoană din grup va recita în limba română o jumătate dintr-un mister. Cazare la Hotel Santo Amaro 3*.

ZIUA 7Marți 9 octombrie

Mic dejun. Plecare spre Santiago de Compostela (420 km). Capitala istorică a provinciei spaniole Galicia „Santiago” este numele spaniol al Sfântului Apostol Iacob, întrucât orașul este considerat a fi locul de odihnă a celui mai în vârstă dintre apostoli, fratele Sfântului Apostol loan. Etimologic, „compostello” înseamnă „câmp de stele”, denumire datorată unei legende ce spune că rămășițele apostolului ar fi fost aduse din Orientul Mijlociu în Spania, fiind îngropate de un păstor într-un loc arătat de o stea. Aici avea să se ridice peste secole celebra catedrală din Santiago. Potrivit unei tradiții, moaștele Sfântului lacob ar fi fost descoperite în 835 de Theodomir, episcopul din Iria Flavia, deși o altă teorie spune că rămășițele din criptă ar aparține unui anume Priscillian, ascet din Avilla, considerat un eretic în Franța, dar un sfânt în partea de nord a Spaniei. Sf. Liturghie în catedrală. Cazare la hotel Santa Lucia.

ZIUA 8Miercuri 10 octombrie

Mic dejun. Plecare spre Madrid (600 km). Madrid este capitala Spaniei. Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, oraşul a devenit capitală în 1561, în timpul domniei lui Filip al II-lea de Habsburg. Centrul istoric, cunoscut sub numele de „Madridul Austriecilor”, cu impresionanta Plaza Mayor, inaugurată în 1620, și unul dintre locurile cele mai populare și mai populate ale orașului, sunt mărturii ale splendorii crescânde a orașului, începand cu sec. XVI și XVII. În apropierea Plaza Mayor se află „centrul aristocratic”, unde se înalță Palatul Regal, construcție monumentală din sec. XVII, într-un stil hibrid, situat între clasicism și baroc. Lângă acesta, Plaza del Oriente, teatrul Operei și Catedrala Nostra Senora de la Almudena, sfințită în 1993 de către Papa Ioan Paul al II-lea. Sf. Liturghie în limba română. Piața Puerta del Sol, înconjurată de o zonă comercială extinsă și de „Paseo del Arte”, zona cu cele mai multe muzee, parcuri și grădini, întregesc acest ansamblu monumental, unde se remarcă Banca Națională a Spaniei, Palatul Poștelor și al Telecomunicațiilor, fântâna Cibelei și piața lui Neptun. Pietonal, centrul orașului cu Plaza Major și Palatul regal. Cazare, hotel TH Aravaca (2-4 locuri).

ZIUA 9Joi 11 octombrie

Excursie la Mănăstirea și palatul Escorial. Plecare spre spre Prado Nuevo Escorial – Participare la Sf. Liturghie la statuia Sf. Fecioare Maria Îndurerată, (aparițiile Luz Amparo 1980-2002) și recitarea Sf. Rozariului la locul aparițiilor. Plecare spre Zaragoza (400 km). Cazare la Hotel El Cisne 3*.

ZIUA 10 – Vineri 12 octombrie

Mic dejun. Zaragoza – Fiesta de Pilar la catedrala „Nostra Senora del Pilar”, patroana Spaniei. Sfânta Liturghie solemnă a hramului împreună cu comunitatea românească (ora 10.30). Prezentarea ofrandei de flori Sfintei Fecioare (pentru participare la depunerea de flori împreună cu grupul de români este nevoie de costum popular românesc sau măcar o ie.) Cazare în Zaragoza Hotel El Cisne 3*.

ZIUA 11 – Sâmbătă 13 octombrie

Mic dejun. Plecare spre Lourdes (350 km), prin Torreciudad și peste Munții Pirinei. Sfânta Liturghie în Sanctuarul Opus Dei – Toreciudad. La 17 mai 1992, papa Ioan Paul al II-lea l-a beatificat pe Josemaria Escriva (fondatorul organizaţiei Opus Dei, cale de sfinţire care se adresează oamenilor de tot felul, în activitatea profesională şi îndeplinirea îndatoririlor obişnuite ale creştinului) în Piaţa „Sfântul Petru” din Roma, în prezenţa a peste 300.000 de oameni. În Spania există credinţa că Fecioara Maria este protectoarea familiei. În Torreciudad, provincia Huesca, există cel mai mare altar din Spania închinat Fecioarei Maria. Cazare la Hotel du Chateau Fort. Vizită la Grotă. Ora 21.00 – participare la procesiunea cu lumânări.

ZIUA 12 – Duminică 14 octombrie

Mic dejun. Lourdes – Cel mai renumit loc de pelerinaj marian, celebru pentru vindecările miraculoase şi pentru izvorul cu apă binefăcătoare. În 1858, în apropiere de „Grotta Massabielle” Bernadette Soubirous, de mai multe ori, a văzut-o pe Sfânta Maria care s-a prezentat ca fiind „Neprihănita Zămislire”. Sfânta Liturghie, video în limba română, calea sfintei cruci. Baie în apa binefăcătoare (program piscină: 9.00 – 11.30 / 13.00 – 16.30). Adoraţie a Sfintei Euharistii în biserica subterană cu ceremonialul de binecuvântare a bolnavilor (ora 17.00), iar la ora 21.00 participare la procesiunea cu lumânări și recitarea Sfântului Rozariu. Cazare la Hotel du Chateau Fort.

ZIUA 13 – Luni 15 octombrie

Ora 6.00 Sf. Litughie la Grotă în limba română. Mic dejun. Plecare spre Barcelona prin Montserrat care este un loc deosebit de important pentru pelerinii ce pășesc pe meleagurile Cataloniei. Însemnând „Muntele Sfânt”, acesta este un munte alcătuit din gresii, situat între culmile deluroase ale Cataloniei. Mănăstirea Montserrat este o mănăstire benedictină, aflată la o altitudine de 720 de metri. Se poate ajunge, pe trasee turistice amenajate, pe vârful cel mai înalt al muntelui, Sfântul Ioan, cu o înalțime de 1.236 de metri, folosind un funicular (6 euro). Lângă mănăstire se mai află și „Drumul Crucii”, unde este amenajată „Peștera Sfântă” și locul legendar unde a fost găsită icoana Sfintei Fecioare din Montserrat. Cazare la hotel Ibis Budget Alicante (2-3 paturi).

ZIUA14 – Marți 16 octombrie

Mic dejun. Barcelona oraşul aflat în rivalitate continuă cu Madridul, este al doilea cel mai mare oraş al Spaniei, şi capitala Cataloniei. Este unul dintre cele mai şi palpitante şi renumite metropole al lumii, oraşul catalan fiind pentru majoritatea turiştilor opţiunea „locul unde aş dori să ajung”. Atracţiile turistice cele mai importante ale oraşului constituie operele/creaţiile lui Gaudi és Luis Doménech i Montaner, total diferite de stilurile obişnuite de construcţie. Tur de oraș: Portul touristic, Catedrala Sf. Eulalia, La Rambla, Sagrada Familia (ora 15.00, Sf. Liturghie). Catedrala – Sfânta Familie – opera impresionantă încă neterminată a lui Antoni Gaudi, este unul dintre cele mai vizitate monumente ale Barcelonei. În prezent, se lucrează în interiorul navei centrale, cât și la fațadele catedralei. O particularitate a catedralei o reprezintă turnul, care atinge 170 metri, fiind cel mai mare turn construit vreodată. Catedrala are trei mari fațade, care domină exteriorul. Prima fațadă, îndreptată spre est, este cunoscută ca fațada Nașterii. A fost terminată de Gaudi și decorată în stil baroc, cu motive din natura. Pe partea opusă acesteia, se află fațada Patimilor, a cărei construcție a început în anul 1952, și ale cărei statui abstracte înfățișand pe Isus, au fost adăugate în anul 1978. Statuile poartă amprenta lui Josep Maria Subirachs și au dus la unele conflicte locale, cum că acest lucru nu ar fi în conformitate cu ceea ce și-a dorit Gaudi. Stilul diferă foarte mult. Fațada Slavei, cea la care se lucrează cel mai mult astăzi, este mai mult ascunsă sub elemente arhitecturale și arcade. Vârful unui turn simbolizează pomul vietii, împodobit cu porumbei zburând liberi. Acest detaliu nu se știe dacă face parte din planul inițial. Ultima fațadă este aproape terminată, însă se preconizează că s-ar putea să mai dureze 25-30 de ani până întreaga construcție să fie gata. Se poate vedea cripta unde este înmormântat Gaudi, cât și un muzeu care vorbește despre istoria arhitectului și a mărețului proiect. Muzeul este la baza catedralei și deține multe imagini ale acesteia dealungul etapelor de ridicare, multe modele de schițe și desene arhitecturale. Vizitatorii care doresc să urce în turn, sunt nevoiți să urce circa 350 de trepte, iar cei cu rău de înălțime și cu claustrofobie sunt sfătuiți să nu risște. Este un pic îngrijorător momentul urcării treptelor scării înguste în formă de spirală, știut fiind faptul că unii contemporani ai lui Gaudi au considerat că geometria construcției sale e făcută în așa fel încât să sfideze logica matematicii, prin urmare nu poate rezista. Cazare la hotel Ibis Budget Alicante (2-3 paturi).

ZIUA 15 – Miercuri 17 octombrie

Mic dejun. Excursie la Parcul Tibidado. Tibidabo este un munte situat în partea de nord-vest a Barcelonei, încoronat cu Biserica Sfintei Inimi. Ora 10.00, Sfânta Liturghie. Dar atracția principală a muntelui este Parc d’Atraccions – Parcul de distracții, un bâlci ce este vechi de sute ani. Cu o înălțime de 512 metri, Tibidabo este cel mai înalt vârf al lanțului muntos Collserola care se învecinează la nord cu orașul Barcelona. Numele (ce înseamnă „Eu va voi da”) provine de la un fragment din versiunea în latină a Bibliei, în care Satana se presupune că îl duce pe Cristos în partea de sus a unui munte și îi oferă lumea cu cuvintele „Haec omnia tibi dabo si cadens adoraberis mine” (Toate acestea le vei avea dacă îngenunchezi și mi te închini). Templul Expiatori del Sagrat Cor (Biserica Sfintei Inimi), versiunea din Barcelona a Basilicii Sacre-Coeur din Paris. Silueta acestei clădiri impunătoare este ușor vizibilă din orice punct al Barcelonei. Plecare spre aeroport. Barcelona 19.05 – București 23.15.

Se asigură:

– Transport avion tur și retur cu toate taxele incluse.

– Transport autocar 3* cu toate utilităţile, cca. 5000 km calculat pentru 40 persoane.

– 14 cazări + mic dejun: Alicante (1); Malaga (1); Sevilla (1); Fatima (2); Santiago de Compostela (1); Madrid(1); Zaragoza (2). Lourdes (2); Barcelona (3).

– Ghid însoţitor și preot

Nu intră în cost: serviciile opționale, intrările la diverse obiective cu plată.

Se poate servi masa de seară contra cost (cca. 10 euro/pers). În rest masa de prânz se pot servi în centrele comerciale de pe traseu unde se va rezerva cca. o oră pentru fiecare masă.

ÎNSCRIEREA: 200 euro până la 01 iunie 2018.

Plata finală: până la 15 septembrie 2018.

Locurile în autocar se ocupă în ordinea înscrierii, comunicat la data depunerii avansului.

Sosirea la aeroport cu minim 2 ore înainte de zbor.

Pentru informații și înscrieri:

Prof. VICENȚIU CIOCAN

Telefon: 0728 848 498

E-mail: [email protected]

Preot: IOSIF AMITRICIOAIE

Telefon: 0763 890 499

E-mail: [email protected]