Mobil: 0763 89 04 99

Turcia – Grecia


TURCIA – GRECIA (PATMOS)

„PE URMELE CREȘTINĂTĂȚII” 

BURGAS – ISTANBUL – CAPADOCIA – KUȘADASI –

PAMUKKALE – EFES – PATMOS – ECEABAT – BURGAS

29 octombrie – 8 noiembrie = 520 euro + 100 lei

 

PROGRAM PELERINAJ

ZIUA 1 – Luni 29 octombrie

Ora 05.00 Roman – Bucuresti (Sf. Liturghie de binecuvântare a pelerinajului) – Giurgiu – Burgas (650 km). Cazare și cină la IVANA PALACE HOTEL complex Sunny Beach (3*).

ZIUA 2 – Marți 30 octombrie

Ora 07.00 mic dejun. Plecare spre Istanbul prin Malko Tarnovo (300 km). Vizitarea Palatului Dolmabahce. Este cea mai mare și mai luxoasă reședință din Turcia: 15.000 de metri pătrați construiți, 285 de camere, fără a socoti băile, holurile și anexele. În palat se întâlnește opulența orientală a celor șase sultani care l-au locuit (ultimii conducători ai Imperiului Otoman) cu rafinamentul occidental. Palatul seamănă mai mult cu o reședința imperială franceză sau austriacă, decât cu locațiile din 1001 de nopți. Pentru vizitatorul român, cel mai apropiat termen de comparație ar putea fi Palatul Cotroceni, de dimensiuni însă cu mult mai modeste decât Dolmabahce. Biserica Sf. Anton de Padova (Sf. Liturghie), Cazare si cina.

ZIUA 3 – Miercuri 31 octombrie

Mic dejun (7.30). Ora 10.00 – tur de oraș cu ghid local: Catedrala Sf. Sofia, construită de împăratul Iustinian în anul 537, Moscheea Albastră, Palatul Topkapi – fostul palat al sultanilor şi actualul Muzeu Naţional al Turciei, care adăposteşte exponate unice: mâna dreaptă a Sf. Ioan Botezãtorul, sabia lui Ştefan cel Mare, sabia lui David, toiagul lui Moise. Biserica româneasca Sf. Parascheva. Dupa masă, timp liber cu Marele bazar (în apropierea hotelului). Cazare și cină.

ZIUA 4 – Joi 01 noiembrie

Mic dejun (7.30). Ora 8.30 Plecare către Cappadocia (700 km) peste Stramtoarea Bosfor ( traversata de doua poduri, primul – podul Bosfor – are lungimea de 1.074 m si a fost construit in 1973, iar cel de-al doilea – podul Fatih Sultan Mehmet (Bosfor II) – are lungimea de 1.090 m si a fost terminat in 1988), pe lângă Ankara – fosta Ancyra, creştinată de Sf. Apostol Pavel. Vizitarea complexului bisericilor crestine de la Goreme. Cazare și cină.

ZIUA 5 – Vineri 02 noiembrie

Mic dejun. Pelerinajul continuă cu turul Capadociei (cu ghid local), vizita la casa în care a locuit Sfântul Ioan Rusu. Pentru creștini, Capadocia este regiunea unde au trait câțiva dintre cei mai importanti părinți și teologi ai Bisericii: Sf. Vasile cel Mare, Sf. Grigorie de Nyssa, Sf. Grigorie de Nazians. Izolarea Capadociei a atras aici în primele secole ale erei noastre pe creștinii persecutați de romani, iar în secolele X – XV a devenit loc de pustnicie pentru mulți monahi. Așa au luat ființă primele mănăstiri pentru care Sf. Vasile a scris Reguli mari și mici pentru monahi care se respectă cu strictețe și astăzi, în toate mănăstirile ortodoxe din lume. În prezent, se estimează în Capadocia peste 3000 de biserici săpate în piatră, dintre care cele mai cunoscute sunt cele de la Goreme, Zelve, Ihlara. Un pelerinaj în Capadocia înfioară inima oricărui creștin, căci numai ajuns în acest pustiu de piatră poți avea imaginea vieții ascetice a Sfinților Părinți ai Bisericii. Rugăciunea lor se simte încă în locurile care astăzi au devenit muzee cu taxa de intrare, agenți de pază și ghizi musulmani autorizați de instituțiile turce abilitate. În funcție de posibilități, Sfânta Liturghie cu preotul grupului. Cazare și cină.

ZIUA 6 – Sâmbătă 03 noiembrie

Mic dejun. Plecare spre Pamukkale (800 km). Cazare și cină.

ZIUA 7 – Duminică 04 noiembrie

Mic dejun. Se vizitează terasele calcaroase cu apă termală (fenomen unic în lume), Cetatea Hierapolis cu Biserica ridicată pe locul martiriului Sf. Apostol Filip. Plecare spre Kusadasi (200 km), prin Efes. Sf. Liturghie la Casa Mariei. Conform tradiției creștine, Maica Domnului a fost adusă în Efes de către Sfântul Evanghelist Ioan, la scurt timp după Învierea din morți a lui Isus Cristos, aici urmând a locui până la Adormirea ei. Cazare și cină la OZCELIK HOTEL (4*). Kușadasi. Timp liber.

ZIUA 8 – Luni 05 noiembrie

Mic dejun. Excursie la Patmos (Grecia). Insula Patmos și creștinismul sunt indisolubil legate între ele, încă din secolul I al erei creștine, când împăratul Domitian îl exileaza aici pe Sfântul Ioan Teologul, între anii 84-96. Pe insulă se află o măreață mănăstire fortificată, închinată Sfântului Ioan, ctitorită de către Sfântul din Patmos, și o Peșteră, numită „a Apocalipsei”. Potrivit tradiției creștine a locului, aceasta este peștera în care Sfântul Ioan Evanghelistul a primit revelațiile scrise mai apoi în cartea numită „Apocalipsa”. În anul 1999 (2006), atât Peștera, cât și Mănăstirea Sfântul Ioan Teologul, au fost trecute în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. În ziua de 26 septembrie, în peștera din Patmos se face mare sărbătoare și pelerinaj. Sf. Liturghie. Cazare și cinș la OZCELIK HOTEL.

ZIUA 9 – Marți 06 noiembrie

Mic dejun. Kușadasi – Dimineața excursie la Efes. Cetatea Efes (Biblioteca lui Celsus, marele teatru în care a predicat Sf. Apostol Pavel, Biserica Maicii Domnului – în care s-a ţinut Sinodul III Ecumenic – 431), Biserica ridicată de împăratul Iustinian pe mormântul Sf. Apostol şi Evanghelist Ioan, Templul zeiţei Artemis (una dintre cele 7 minuni ale lumii). Sf. Liturghie. Dupa masă, timp liber (shoping, baie, plaja). Cazare și cină la OZCELIK HOTEL Kușadasi.

ZIUA 10 – Miercuri 07 noiembrie

Mic dejun. Plecare spre Bulgaria. Traversare cu ferryboat-ul a Strâmtorii Dardanele de la Canakkale la Eceabat, (800 km). Cazare, Sf. Liturghie de încheiere a pelerinajului și cină festivă la IVANA PALACE HOTEL complex Sunny Beach (3*).

ZIUA 11 – Joi 08 noiembrie

Mic dejun. Plecare spre ţară cu oprire la Balcic – gradina botanică și Palatul Reginei Maria (700 km). Sosire la Roman noaptea.

Se asigură:

– Transport autocar cu toate utilităţile (cca. 6000 km);

– 10 cazări (HB) cu mic dejun și cină;

– Ghid însoţitor și preot;

– Ghizii din Capadocia și Istanbul;

– Excursie cu vaporul în insula Patmos;

– Asigurare medicala

Nu intră în cost: serviciile optionale, intrarile la diverse obiective cu plata.

ÎNSCRIEREA: 200 euro până la 01 septembrie 2018 în limita locurilor disponibile.

Plata finală: la plecare.

Locurile în autocar se ocupă în ordinea înscrierii, comunicat la data depunerii avansului.

Pentru informații și înscrieri:

Prof. VICENȚIU CIOCAN

Telefon: 0728 848 498

E-mail: [email protected]

Preot: IOSIF AMITRICIOAIE

Telefon: 0763 890 499

E-mail: [email protected]